Perkataan obesiti berasal daripada perkataan
latin yang bermaksud gemuk atau berisi secara umum, obesiti dapat ditakrifkan
sebagai lemak tambahan dalam badan yang tersimpan di dalam tisu akibat
pengambilan makanan yang berlebihan kalori, yang tidak seimbang dengan tahap
pergerakan kerja fizikal yang dijalankan. Dalam perubatan, obesity ditakrifkan
sebagai lebihan berat badan berbanding dengan berat badan ideal mengikut
piawaian tertentu. Berat badan ideal mengambil kira ketinggian, umur dan
jantina seseorang. Obesiti merupakan pengumpulan lemak badan yang tidak normal.
Obesiti merupakan masalah kesihatan utama di seluruh dunia
Seluruh dunia sekarang mengalami peningkatan
penyakit bukan berjangkit yang dikaitkan dengan gaya hidup yang tidak sihat
seperti pemakanan mengandungi lemak yang tinggi dan tidak bersenam. Gaya hidup
yang tidak sihat ini berkait langsung dengan keadaan ekonomi Negara yang lebih
baik dan bertambah maju. Semakin tinggi tahap sosioekonomi sesebuah Negara,
semakin berubah cara hidup penduduknya ke arah amalan yang tidak sihat. Pertubuhan
Kesihatan Sedunia menganggarkan lebih satu billion orang mempunyai berat badan
yang berlebihan di seluruh dunia, dan jika trend sekarang berterusan, jumlah
itu akan meningkat kepada 1.5 bilion menjelang 2015. Berat badan berlebihan
ialah faktor risiko utama bagi penyakit Kardiovaskular, iaitu penyebab kematian
nombor satu dan penyumbang kepada lebih 17 juta kematian setiap tahun.
Kira-kira 80% daripada penyakit jantung, strok dan diabetes jenis 2 dan 40%
kanser boleh dielakkan melalui pemakanan yang sihat, aktiviti fizikal yang
kerap dan pengelakan penggunaan tembakau.
Amalan pemakanan masyarakat telah berubah
kepada makanan yang lebih mudah disediakan dan didapati seperti makanan di
restoran makanan segera, yang berpaket dan bertin. Cara hidup yang sibuk
menyebabkan kita tiada masa untuk menyediakan makanan sendiri. Makanan yang
telah tersedia yang dijual di kedai atau restoran kebanyakannya tidak seimbang
dari segi zat dan kandungannya. Kebanyakan makanan mempunyai lemak, minyak,
garam, dan bahan perasa kimia dan pengawet yang tinggi. Masyarakat juga kurang
memakan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana sukar untuk membeli yang segar
setiap hari.
Kesibukan menyebabkab kita mengambil jalan
senang dalam kehidupan seharian seperti menaiki kenderaan berbanding dengan
berjalan kaki dan menaiki lif berbanding dengan memanjat tangga. Teknologi yang
pesat juga menyebabkan kita berkomunikasi dengan telafon atau email sahaja dan
tidak memerlukan kita bergerak secara fizikal. Teknologi yang canggih juga menyebabkan
kita menghabiskan banyak masa di hadapan computer dan televisyen yang tidak
menggunakan tenaga yang banyak.
Penggunaan komputer yang dikaitkan dengan obesiti
Amalan pemakanan yang tidak sihat dengan
aktiviti fizikal yang tidak mencukupi menyebabkan obesiti. Apabila kita obes,
kita sering tidak bertenaga, susah melakukan pergerakan di samping tidak cantik
dipandang. Baju yang cantik dan menarik tidak lagi dapat dipakai. Obesiti ialah
satu yang boleh dicegah dengan melakukan aktiviti fizikal yang mencukupi dan
pemakanan yang seimbang. Jika obesiti telah berlaku, gejala ini dapat diatasi
dengan melakukan senaman secara konsisten dan mengurangkan pengambilan makanan
berkalori tinggi.
Di Malaysia terdapat beraneka jenis makanan
mengikut tradisi dan etnik. Perayaan juga disambut beberapa kali setahun yang
menyebabkan makanan tradisi masing-masing. Kesemua makanan perayaan tersebut
seperti ketupat, lemang dan rending daging menggoda selera makan kita.
Masyarakat Malaysia juga mengamalkan cara masakan yang banyak mggunakan minyak
dan santan. Menggoreng ialah kaedah masakan yang paling kerap diamalkan.
Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi
Kebangsaan ketiga pada tahun 2006 menunjukkan peningkatan kadar lebihan berat
badan dan obesitti di Malaysia. Kaji selidik ini menunujukkan 29.1% penduduk
dewasa di Malaysia lebih berat badan dan 14% obes. Kadar ini telah meningkat
jika dibandingkan dengan kadar pada tinjauan kedua pada tahun 1996, hanya 16.6%
mengalami lebihan berat badan dan 4.4% obesity. Kaji Selidik Pemakanan Orang
Dewasa Malaysia pada tahun 2003 juga menunjukkan kadar yang tinggi iaitu 27.4%
mengalami lebihan berat badan dan 12.7% obesiti.
Kadar obesity berkadar terus dengan
peningkatan usia. Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Ketiga pada
tahun 2006 menunjukkan kadar adalah tinggi dalam kalangan etnik India dan
Melayu, wanita dan suri rumah tangga. Bangsa India dan Melayu didapati kurang
terlibat dalam aktiviti fizikal, manakala wanita dan suri rumah tangga pula
mengalami masalah obesiti yang berkaitan
dengan penghamilan. Populasi Bandar juga didapati mempunyai kadar obesiti yang
lebih tinggi berbanding dengan populasi luar Bandar. Mereka yang berpendidikan
tinggi dan berjawatan profesional juga didapati mempunyai kadar obesiti yang
lebih tinggi berbanding dengan mereka yang kurang berpendidikan dan yang
melakukan pekerjaan manual. Perbezaaan kadar obesiti adalah disebabkan oleh
kekurangan aktiviti fizikal dan tingkah laku pemakanan yang tidak sihat.
Keratan Akhbar Utusan Malaysia 9 Julai 2010
Masalah obesiti menyumbang kepada kos ekonomi
yang sangat besar. Kos bukan sahaja dikira dari segi kos rawatan obesity
seperti kos menjadi ahli kelab senaman atau kos perbelanjaan produk-produk untuk
menguruskan badan. Kos yang terbesar akibat masalah obesiti ialah kos
disebabkan oleh kompilasi penyakit dan kematian pramatang pada usia muda. Lebih
50 juta orang Amerika Syarikat menjadi
ahli kelab kesihatan yang melibatkan US$19 bilion setahun. Di Malaysia, kos
ahli kelab kesihatan mungkin tidak berapa tinggi. Akan tetapi, kos ubat-ubatan
seperti pil kurus, suplemen protein, rawatan mencairkan lemak, pembedahan
kosmetik dan sebagainya adalah mahal yang tidak diketahui jumlahnya. Begitu
juga dengan kos yang terjadi akibat tidak dapat bekerja kerana penyakit kronik
yang berkaitan dengan obesity, seperti terpaksa mendapatkan rawatan di wad
penjagaan rapi apabila mendapat serangan jantung.
No comments:
Post a Comment